Reguli nutriționale

 Nutriția corectă are la baza reguli de alimentație corectă, care au devenit principii stiințifice de nutriție folosite de medicină ca mijloace terapeutice eficiente pentru păstrarea stării de sănătate.

Doctorul Bernard Jensen a întocmit o listă de nouă reguli nutriţionale care trebuie respectate pentru a evita erorile alimentare şi pentru a vă menţine în formă mereu.

1. Regula alimentelor naturale, pure şi integrale

Alimentele integrale construiesc un corp integral. „Ori de câte ori oamenii modifică alimentele, aproape întotdeauna le reduc valoarea. Prin procesare, albire, încălzire şi conservare putem crea alimente atât de modificate încât avem toate motivele să ne temem de efectele acestora asupra organismului nostru", explică doctorul Bernard Jensen în Ghidul pentru detoxifiere intestinală.

2. Regula echilibrului acido-alcalin

Dieta noastră trebuie să fie în proporţie de 80% alcalină şi 20% acidă. Legumele şi fructele sunt alcaline, iar amidonul, zaharurile şi proteinele sunt producătoare de acizi. Este important să consumăm mai multe alimente alcaline, întrucât rezidurile acide produse în organism trebuie neutralizate.

3. Regula alimentelor crude

Dieta noastră trebuie să fie formată 60% din alimente crude. Alimentele crude, naturale, au cea mai mare valoare nutriţională. Acestea ne furnizează cele mai bune vitamine, minerale şi enzime vii. Temperaturile ridicate din timpul gătirii şi procesării distrug aceste enzime. Alimentele crude vă furnizează, de asemenea, fibrele atât de necesare pentru o sănătate optimă, precum şi cantitatea adecvată de apă.

4. Regula combinării alimentelor

Combinarea alimentelor este foarte importantă mai ales atunci când suntem bolnavi sau suferim de oboseală cronică deoarece organismul nu are suficientă energie pentru a digera alimentele.

Carbohidraţii şi proteinele concentrate, ca de exemplu carnea, cartofii, ouăle şi cartofii copţi, nu trebuie consumate împreună. Putem combina lapte cu fulgi de ovăz sau mei. Pepenele galben nu face combinaţie bună cu majoritatea alimentelor şi pentru o digestie bună trebuie conusmat separat. În general, fructele uscate dulci nu se combină cu citrice.

5.Regula varietăţii

Dieta noastră trebuie să fie variată. În fiecare zi trebuie să consumăm diverse legume şi fructe, precum şi diverse tipuri de proteine şi amidonuri. Multe din problemele noastre de nutriţie sunt provocate de obiceiurile alimentare. Spre exemplu, englezii beau ceai în permanenţă şi suferă de reumatism mai mult decât oricare alt popor din lume. Aceştia adaugă cantităţi importante de zahăr în ceai şi, în acest fel, îşi agravează afecţiune reumatice. Zahărul elimină din organism sodiul, cel care neutralizează acizii asociaţi cu reumatismul. 

6. Regula proporţiei

Trebuie să consumăm alimente în proporţii adecvate deoarece corpul uman este format din proporţi diferite de calciu, siliciu, iod şi alte alimente. În fiecare zi trebuie să consumăm şase porţii de legume, două de fructe, una de amidon şi una de proteine.

7.Regula moderaţiei

Nu putem consuma un aliment sau mai multe în exces, fără a provoca deficienţe nutriţionale din cauza lipsei diversităţii. Consumul excesiv dintr-un aliment poate avea ca rezultat obezitatea şi toxicitatea. O altă consecinţă a acestui exces este iritaţia ţesuturilor şi catarul. Problemele de sănătate precum alergiile, răcelile şi mucusul în exces sunt mai frecvente la persoanele care consumă doar un anumit tip de alimente.

„Dacă aveţi o dietă dezechilibrată sau sunteţi supraponderali, trebuie să mâncaţi doar o treime din mâncarea din farfurie, ignorând restul. Când reduceţi cantitatea de mâncare, nu renunţaţi doar la carbohidraţi sau proteine, ci câte puţin din toate categoriile de alimente", este sfatul doctorul Bernard Jensen.

8. Regula deficienţelor

Dacă nu consumăm alimentele corespunzătoare, vom dezvolta deficienţe nutriţionale. Orice afecţiune este asociată cu un anumit tip de deficienţă nutriţională. Printre cele mai cunoscute afecţiuni provocate de deficienţe nutriţionale se numără beri-beri, provocată de un deficit de vitamina B1 şi care este des întâlnită la persoanele care consumă orez alb rafinat. Osteoporoza, afecţiunea în care oasele devin fragile, este cauzată de lipsa mineralelor din organism.

9. Regula remediilor naturale

„Terapia medicamentoasă, intervenţiile chirurgicale şi radiaţiile opresc uneori evoluţia bolilor, dar cel mai adesea nu dau randament şi ajută boala să pătrundă mai adânc în ţesuturi. Singura vindecare adevărată este cea naturală, fiind singura metodă de vindecare capabilă să provoace o recuperare completă a ţesuturilor organismului", explică Jensen.

Doar atunci când ne alimentăm corespunzător, corpul primeşte nutrienţii naturali necesari pentru repararea şi înlocuirea ţesuturilor. Printr-o sănătate bună veţi fi capabili să faceţi faţă stresului zilnic.

IMPORTANT :

Consumul de alimente sănătoase în cantităţi adecvate şi preparate după metode corespunzătoare, vă poate ajuta să aveţi o stare de sănătate optimă.

Trebuie să începeţi să vă pregătiţi singuri mâncarea, asigurându-vă că ingredientele pe care le cumpăraţi sunt naturale, pure şi integrale. 

ATENȚIE !

„Extremismul nu poate să fie un stil de viaţă. Anumite persoane consumă doar alimente crude, în timp ce altele consumă doar fructe. Deşi alimentele crude sunt benefice, vă sfătuiesc să aveţi o dietă echilibrată. În plus, este bine să începeţi treptat să introduceţi alimente crude în diete, ajungând la cei 60% în câteva luni", spune doctorul Bernard Jensen.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu