Obiceiuri alimentare sănătoase


 Bunelor obiceiuri alimentare se formează din copilărie, însă se pot adopta oricând, dacă am conștientizat importanța lor pentru sănătatea noastră.  

Pentru a asigura buna funcționare a organismului și pentru a vă menține greutatea normală trebuie să adoptați obiceiuri alimentare sanatoase.

1.Hidratați-vă corect de la trezire până la apus

Apa are un rol vital în corpul nostru, fiind implicată în toate reacțiile organismului. Deci, pentru a fii sănătoși și a avea un metabolism optim trebuie să consumăm multă apă - ideal 2-3 litri pe zi. Este indicat sa bem apă plată și ceaiuri.

IMPORTANT : Nu se bea apă în timpul mesei, ci abia la o oră după aceasta, altfel veţi dilua sucurile gastrice;

2. Nu neglijați micul dejun

Întotdeauna faceți-vă timp pentru micul dejun. Nu ia mai mult de 10 minute, dar ne încarcă rezervorul de energie pentru întreaga zi;

3. Nu săriţi peste mese

Făcând acest lucru, provocăm organismul să îşi facă rezerve excesive la mesele următoare, din cauza frustrării la care este supus;

4. Nu infulecați

Masa trebuie sa fie liniștită, fără discuții, fără grabă. Sunt suficiente 10-15 minute pentru a mânca liniștit, cu înghițituri mici, bine mestecate. Nu mâncați în picioare. Nu mâncați în fața televizorului, calculatorului, citind, sau rezolvând o problema la serviciu. 
Atenție la copii !!!

Dacă îi învățati să mănânce în fața televizorului pentru “a mânca bine”, așa vor mânca toată viața și cei mai mulți vor deveni obezi. 

5. Nu consumaţi alimente sau băuturi foarte reci (cu gheaţă) sau fierbinţi

Dacă vă obişnuiţi să consumaţi la „temperatura camerei” este mult mai sănătos decât să bruscaţi organismul cu temperaturi extreme;

6. Nu vă săturaţi cu gustările dintre mese 

Gustările au rolul de a vă linişti foamea pentru masa ce urmează şi nicidecum pentru a vă sătura şi a renunţa la masa următoare; Între mese puteţi consuma dacă vă este foame: 10-12 bucăţi de seminţe crude (migdale, alune de pădure, fistic), un fruct (dar nu banane, struguri sau kiwi);

7. Nu mâncaţi fructe ca desert sau seara

Fructele se consumă doar pe stomacul gol, în principal dimineaţa sau la o oră după ce am luat masa, întrucât ele se digeră mai repede decât restul alimentelor; Este de preferat să le mâncăm în forma originală, cel mult sub formă de sucuri, mai puțin preparate termic, fiindcă astfel îți pierd proprietățile. 

8.”Dulcele” nu trebuie consumat niciodata dupa ora 17

“Dulcele” aduce o cantitate mare de energie pe care organismul nu o mai poate asimila eficient după ora 17, deoarece hormonii care intervin în metabolizarea lor sunt scazuți în a doua parte a zilei. Astfel, nefiind folosit de organism, “dulcele” se transformă în grăsimi care se depun. Este indicat să mâncăm “dulce” în prima parte a zilei, înaintea unui efort fizic sau intelectual crescut, glucoza fiind benzina creierului și a muschilor.

9. Încearcați să mănâncați, măcar 1 zi săptămână, numai "hrană vie"

O zi pe săptămână nu consumați alimente gătite, ci numai alimente nutritive în stare naturală: fructe, legume, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, cereale integrale, apă, ceaiuri etc.

10. Faceți zilnic mișcare

Activitatea fizică vă face să arătați și să vă simțiți bine. De asemenea,  mișcarea este un factor vital într-o cură de slăbire sănătoasă. Mișcarea este una dintre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru  combaterea obezității și pentru a preveni îmbătrânirea precoce. Căci, activitatea fizică întărește musculatura și articulațiile, fortifică oasele și mușchii, intinde pielea, previne formarea varicelor și întărește sistemul imunitar prin stimularea eliminării toxinelor.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu