De ce ne îngrășăm ?


 Cu siguranță, mulți dintre noi s-au întrebat  de ce ne îngrășăm, în ciuda unui stil de viață relativ sănătos și al unei alimentații nu foarte bogate în grăsimi sau carbohidrați.

Răspunsul rezidă în tipul de foame pe care îl experimentăm: foame senzorială, emoțională sau cea datorată… obișnuinței. 

  • Foamea senzorială

Conform doctoroz.com, foamea senzorială  ne poate face să ne îngrășăm “peste noapte”, cei care experimenează acest tip de foame râvnesc la alimente atunci când simțurile le sunt “alertate”.

“Ghiorțăitul” stomacului poate fi un răspuns involuntar al organismului la un miros apetisant, în general al alimentelor cu un conținut caloric mare, cum ar fi mancarea fast-food. Cu alte cuvinte, simțurile ne păcălesc că ne este foame cînd, de fapt, ne este doar… poftă.

Depășirea constantă cu doar 100 Kcal/zi a nevoilor energetice  va duce la acumularea lunară a 1-1.5 Kg de țesut adipos, mai ales dacă nu  compensăm ingestia suplimentară de alimente prin efort fizic sustinut,  măcar 30 minute zilnic. 

  • Foamea emoțională

Atunci când nu știm de ce ne îngășăm ar trebui să ne preocupăm de starea noastră emoțională și să facem puțină ordine în sentimente. Foamea emoțională este una dintre cela mai comune cauze ale îngrășării, mulți dintre noi găsind alinarea în mâncare atunci când viața ne pune la încercare.

Mâncatul în exces, ca și sexul, ne oferă pentru scurt timp o senzație de bine prin eliberarea unor substanțe chimice de tip acetilcholina sau serotonină la nivelul unor nuclei ai creierului. Dar acest lucru poate crea o adevarata dependență, ajungând, cu timpul, să nu mai mâncăm pentru că ne este foame, ci pentru a compensa o stare de nîmplinire. 

Sentimentele care ne “oferă” această senzație falsă de foame sunt, cel mai adesea, furia, plictiseala, singurătatea și frustrarea.

Atenție ! Chiar dacă, uneori, câteva bomboane de ciocolată te fac să te simți mai bine, trebuie să știi că mâncatul emoțional se tranformă rapid într-un obicei dăunător nu doar siluetei, ci mai ales sănătății !

  • Foamea obicei

Unul dintre motivele pentru care ne îngrășăm poate fi… orarul meselor. Dacă, spre exemplu, ronțăi la birou toata dimineața, iar la ora 12:30 – 13:00 iei prâzul este foarte probabil să încarci corpul cu  alimente atunci cand el nu are nevoie.

Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să iei micul dejun, ba din contra, dar încearcă să faci cumva să existe cateva ore între acesta și pranz, pentru a nu mânca doar… din obișnuință.

Un test simplu propus tot de Doctor Oz este Testul mărului:  pentru a afla dacă îți este cu adevărat foame sau dacă nu cumva alți factori îți declanșează aceasta senzație, mânăncă un măr. Dacă, după ce l-ai mâncat, încă îți este foame, înseamnă că senzația este una reală.


Cauze particulare in cazul femeilor 


În lupta cu kilogramele femeile sunt dezavantajate de la bun început comparativ cu bărbații. Acestea au, în mod normal, țesut adipos în organism într-o cantitate mai mare decât bărbații, în jur de 18 până la 25% din greutatatea corporală, pe cănd în cazul bărbaților grăsimea ar trebui să reprezinte 10 până la 15%. 

O alta particularitate a femeilor este că țesutul adipos este programat să se repartizeze în zona șoldurilor, coapselor, feselor, sub forma unor "rezerve strategice". 

Ele sunt cele care dau viață, iar natura le-a oferit acest mijloc de a rezista perioadelor de foamete. Fiind însă "rezervă strategică", grăsimea din aceste zone cedează mai greu decât cea abdominală.

Cauzele particulare pentru care femeile se pot îngrașa  odata cu vârsta sunt următoarele:

  • Sarcinile succesive 

Kilogramele se acumulează în sarcină din cauze hormonale. O metodă eficientă de a scăpa de ele este alăptarea, însa, de cele mai multe ori, este nevoie și de practicarea unei forme de mișcare, la câteva luni după naștere, pentru a ajunge la silueta dorită.

  • Hipotiroidia 

Este o altă problemă frecventă a femeilor de peste 50 de ani, care poate duce la creșterea în greutate. Tratarea acestei afecțiuni a glandei tiroide va rezolva și problema acumulării în exces a kilogramelor.

  • Contracepția

Reacțiile la pilula contraceptivă variază de la o femeie la alta. Unele dintre aceste reacții pot fi responsabile pentru creșterea poftei de măncare. O femeie poate lua până la 5 kilograme în greutate, în primele luni în care începe sa ia contraceptive.

  • Menopauza 

Sub influența scăderii hormonilor estrogeni din perioada menopauzei, corpul femeii se schimbă. Aceasta nu mai dă naștere la copii, de aceea “rezervele strategice” din partea inferioară a organismului au tendința de a se micșora, îngroșându-se însă talia. Pierderea masei musculare facilitează acumularea de kilograme.

Studiile au arătat că 30 de minute de mișcare zilnică susținută (mers rapid, alergare ușoară, mers cu bicicleta, aerobic etc.) le ajută pe femei să treacă cu bine peste această perioadă dificilă, fără a se îngrășa.

-//-

Este de la sine înțeles că oricine dorește să rămână în formă odată cu trecerea timpului trebuie să înlocuiască sedentarismul cu mișcarea, iar în bucătărie să prefere simplitatea și alimentele cât mai naturale.

Mai puțină activitate fizică înseamnă și mai puține calorii arse. Sedetarismul este una din problemele generate de societatea modernă, cauzată de munca intensă într–un birou, în fața unui calculator, folosirea automobilului și seri prea multe pe canapea, la TV.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu